Ais krim (berasal dari krim ais atau ais krim
sebelum ini) ialah makanan sejuk beku yang manis biasanya dimakan sebagai snek
atau pencuci mulut. Ia biasanya dibuat daripada produk tenusu, seperti susu dan
krim, dan sering digabungkan dengan buah-buahan atau bahan-bahan lain dan
perisa. Ia biasanya manis dengan sukrosa, sirap jagung, tebu, gula bit, atau
pemanis lain. Biasanya, perisa dan pewarna ditambah sebagai tambahan kepada
penstabil. Campuran dikacau untuk menggabungkan ruang udara dan disejukkan di
bawah titik beku air untuk mengelakkan kristal ais daripada terbentuk. Hasilnya
adalah licin, buih yang separa pepejal pada suhu yang sangat rendah. Ia menjadi
lebih mudah dibentuk selaras dengan peningkatan suhu.
Maksud ungkapan ais krim berbeza dari satu
negara ke negara lain. Ungkapan seperti kastard beku, yogurt beku, sorbet, gelato dan lain-lain yang digunakan untuk
membezakan jenis dan gaya yang berbeza. Di
sesetengah negara, seperti Amerika Syarikat, frasa ais krim hanya terpakai
kepada variati tertentu, dan kebanyakan kerajaan mengawal selia kandungan
komersial bahan aiskrim mengikut kuantiti relatif bahan-bahan utama,
terutamanya jumlah krim. Produk yang tidak memenuhi kriteria untuk dipanggil
ais krim dilabel tenusu pencuci mulut beku dan bukannya. Di negara-negara lain,
seperti Itali dan Argentina, satu perkataan digunakan untuk semua varian. Analog
dilakukan dengan alternatif tenusu, seperti kambing atau susu domba, atau
pengganti susu (contohnya, susu soya atau tauhu), boleh didapati bagi mereka
yang tidak toleran laktosa, alah kepada protein susu, atau vegan.
Ais krim boleh disajikan dalam hidangan
untuk makan dengan sudu atau kon. Ais krim boleh dihidangkan dengan pencuci mulut yang lain, seperti pai epal. Ais krim digunakan untuk
menyediakan pencuci mulut yang lain, termasuk terapung ais krim, sundae, susu
kocak dan barangan walaupun dibakar, seperti Baked Alaska.
No comments:
Post a Comment